کبد یکی از مهمترین اندامهای داخلی بدن است که وظایف مختلفی بر عهده دارد. تجزیه کربوهیدراتها، ساخت گلوکوز و سمزدایی بدن از جمله وظایف اصلی کبد است. کبد مواد معدنی را ذخیره کرده و صفرا تولید میکند که برای هضم غذا و جذب مواد معدنی ضروری است. مواد غذایی مختلفی وجود دارند که به سلامت کبد کمک میکنند. سلامت کبد برای سلامت کلی بدن ضروری است و در صورت عدم کارکرد درست کبد بدن دچار مشکلات مختلفی مثل اختلال متابولیک و دیابت نوع ۲ میشود.
در این مقاله مواد غذایی که برای سلامت کبد مفید است را معرفی میکنیم. موادی که با استفاده از آنها کبد بهتر میتواند وظایف خود را انجام دهد و در نتیجه سلامت کلی بدن بهبود پیدا میکند.
آنتیاکسیدانها چه هستند و چرا برای بدن لازماند؟
قهوه
در یک بررسی منتشر شده در سال ۲۰۱۳، مشخص شد نیمی از مردم ایالات متحده آمریکا روزانه قهوه مصرف میکنند. قهوه برای کبد بسیار مفید است و بیماری کبد چرب را بهبود میبخشد. قهوه برای بیماریهای مزمن کبد نیز مفید است و روی پیشگیری از سرطان کبد هم تاثیر دارد.
دلیل مفید بودن قهوه برای کبد تاثیری است که این ماده روی آنزیمهای کبد میگذارد. قهوه از تشکیل بافتهای چربی در کبد جلوگیری میکند و آنتیاکسیدانهای محافظ کبد را افزایش میدهد.
بلغور جوی دوسر
بلغور جوی دوسر ماده غذایی است که از پرک کردن گیاه جوی دوسر به دست میآید. این ماده غذایی یکی از بهترین گزینهها برای اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی است. فیبر برای هضم غذا ماده مهمی است و به همین دلیل جوی دوسر بر روی سلامت کبد تاثیرگذار است.
همچنین جوی دوسر حاوی مادهای به نام beta-glucans است که از نظر بیولوژیک در بدن بسیار فعال است. این ماده سیستم ایمنی بدن را تنظیم میکند که این موضوع به بهبود التهابات بدن کمک میکند و در نتیجه در درمان دیابت موثر است.
برای داشتن مغز سالم چه غذاهایی بخوریم؟
چای سبز
تحقیقی در سال ۲۰۱۵ مشخص کرد چای سبز تاثیر بهسزایی در بهبود بیماری کبد چرب غیرالکلی دارد. این بیماری یک نوع از کبد چرب است که به دلیل تجمع زیاد چربی به دلیلی غیر از مصرف مشروبات الکلی رخ میدهد.
نکته مهم این است که تاثیر چای بیشتر از عصاره چای است، چرا که عصاره چای ممکن است در بعضی مواقع موجب آسیب کبدی شود.
روغن زیتون
مصرف روغنهای ناسالم برای کبد خوب نیست. روغن زیتون که سرشار از اسیدهای چرب مفید و پرخاصیت است به سلامت کبد کمک میکند. براساس جدیدترین تحقیقات علمی، روغن زیتون استرس اکسیداتیو را کاهش میدهد و سازوکار کبد را بهبود میبخشد.
خواص روغن زیتون برای کبد به دلیل حجم بالای اسیدهای چرب غیراشباع در این روغن است که آن را به گزینهای مناسب برای محافظت از کبد تبدیل کرده.
از خواص بینظیر روغن زیتون چه میدانید؟
سیر
اضافه کردن سیر به رژیم غذایی موجب تحریک کبد میشود. اما این تحریک از نوع مثبت است و به سلامت کبد کمک میکند.
سیر وزن را کاهش میدهد و به کاهش چربی کبد در بیماری کبد چرب غیرالکلی کمک میکند. البته مصرف سیر تاثیری در کاهش و افزایش حجم عضلانی بدن ندارد که این موضوع سیر را به یک ماده چربیسوز طبیعی و سالم تبدیل کرده است.
روغن ماهی
بر اساس تحقیقات جدید، روغن ماهی کمک زیادی به درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی میکند. روغن ماهی سرشار از اسید چرب امگا۳ است که برای بهبود التهابات بدن موثر است. این اسیدهای چرب نقش موثری در سلامت کبد بازی میکنند.
این تحقیق مصرف دو وعده ماهی روغنی در هفته را توصیه میکند. اگر مصرف ماهیهایی مثل سالمون با ذائقهتان سازگار نیست، میتوانید از مکملهای دارویی حاوی این اسیدهای چرب استفاده کنید.
گریپ فروت
گریپ فروت میوه خوشمزه و مفیدی است که در بهبود عملکرد کبد تعیینکننده است. این میوه حاوی دو آنتیاکسیدان اصلی است. نارینژین و نارینژنین از کبد در برابر التهابات مختلف محافظت میکنند و سلولهای کبد را از خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط حفظ میکند.
گریپ فروت از تشکیل بافتهای چرب در اطراف کبد جلوگیری میکند و میوه مناسبی برای درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی است.