هر روغن خوراکی طعم و مزه خاص خود را دارد که میتواند شاخصی برای تعیین کیفیت و اصل بودن آنها باشد. در این مقاله در مورد طعم و مزه روغنها و موضوعات مرتبط، توضیحاتی خواهیم داد.
روغن زیتون اصل چه مزهای دارد؟ کدام روغن کاملا بیمزه است؟ روغنهای گیاهی چه مزهای دارند؟ چگونه میتوان روغن را طعمدار کرد؟ اگر میخواهید جواب این سوالات را بدانید، این مطلب را از دست ندهید؛ زیرا در ادامه به تمام آنها پاسخ خواهیم داد.
روغن زیتون
در مورد طعم و مزه روغن زیتون اصل و باکیفیت باید گفت که مزه این روغن کمی تند و تلخ است. البته تندی روغن زیتون اصل چندان زیاد نیست و تنها در حدی است که وقتی آن را میخورید تندی آن را در گلو احساس میکنید و کمی سرفه میکنید؛ البته برخی از افراد هم اصلا این درجه از تندی را احساس نمیکنند. در مورد تلخی هم باید گفت که تشخیص این مزه هم مانند تندی به ذائقه افراد بستگی دارد. زیتون فرآورینشده بسیار تلخ است و روغن زیتون هم از همین نوع زیتون تهیه میشود و درجه تلخی متفاوتی دارد. معمولا روغنهایی که از زیتونهای تقریبا رسیده تهیه میشوند، تلخی کمتری دارند و روغنهای گرفته شده از زیتونهای نارس، تلختر هستند.
روغنهای بدون مزه
برخی از روغنهای گیاهی مانند روغن ذرت، روغن بادامزمینی و روغن آفتابگردان هم هیچ طعم و مزه خاصی ندارند و فقط برای پختن و سرخکردن مواد غذایی دیگر استفاده میشوند؛ البته برخی از افراد معتقدند که این روغنها طعم خاصی دارند؛ اما بیشتر افراد این روغنها را بیمزه میدانند؛ برخی از روغنهای پختنی دیگر هم دارای مزه تقریبا نامحسوسی هستند که از میان آنها میتوان به روغن نارگیل، روغن کنجد، روغن بادامزمینی، روغن دانه انگور، روغن گلرنگ و روغن آفتابگردان اشاره کرد.
در مورد خوشمزهترین روغنها هم باید گفت که این موضوع هم به ذائقه افراد بستگی دارد؛ اما برخی معتقدند که خوشمزهترین روغنها، روغن حیوانی، روغن آفتابگردان و روغن زیتون است.
چطور روغن را طعمدار کنیم
همانطور که دیدید اکثر روغنهای خوراکی طعم و مزه خاصی ندارند؛ اما میتوان آنها را با روشهای خاصی مزهدار کرد؛ به عنوان مثال روغن لادن زعفرانی از ترکیب عصاره طبیعی زعفران با روغن کانولا تولید شده و طعم اصیل زعفران را به غذای شما میدهد.
همچنین شما میتوانید روغن زیتون را با مواد طبیعی و سبزیجات معطر مانند پوست پرتقال، پوست لیمو، آویشن و مریمگلی طعمدار کنید.
برای انجام این کار ابتدا ۴ شیشه با گنجایش تقریبی ۲۵۰ میلیلیتر تهیه کنید. در مرحله بعدی در ظرف اول ۵ شاخه گیاه آویشن، در ظرفهای دوم و سوم پوست پرتقال و پوست لیمو و در آخرین ظرف ۵ ساقه گیاه مریمگلی بریزید و سپس همه ظرفها را با روغن زیتون پر کنید. پس از بسته در بطریها، آنها را به مدت ۲ هفته در یک جای خنک نگهداری کنید.
این میزان روغن برای مصرف دو ماه شما کافی است. میتوانید از روغن زیتون طعمدار شده با پوست پرتقال و لیمو برای خوشمزهتر کردن سالاد و از روغن طعمدار با آویشن و مریمگلی برای طعمدار انواع گوشت استفاده کنید.
در ضمن میتوانید از گیاه رزماری و ترخون و همچنین دانههای فلفل، سیاهدانه و یک قاشق مرباخوری نمک برای مزهدار کردن روغن زیتون استفاده کنید. برای انجام این کار کافی است دانههای فلفل (یک قاشق غذاخوری برای یک لیتر) و سیاهدانه (دو قاشق غذاخوری در یک لیتر) و نمک را در روغن بریزید و یک شاخه کامل رزماری (که بهتر است برای خوشبوتر شدن روغن، گل هم داشته باشد) اضافه کنید. در ضمن رزماری نباید خرد یا برگ برگ شود. اجازه دهید روغن تا ۷ یا ۸ روز در یک محیط گرم به همین صورت باقی بماند. در پایان هم روغن را صاف کنید و از طعم آن لذت ببرید. این روغن میتواند بهترین روغن رژیمی باشد. در ضمن میتوانید پس از آنکه روغن را صاف کردید، روغن جدیدی به همان مواد قبلی اضافه کنید. البته برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید، باید رزماری قبلی را از روغن خارج کنید و شاخه جدیدی استفاده کنید.
همچنین میتوانید برای طعمدار روغن از فلفل قرمز خردهشده که پودر نشده باشد و چند فلفل درسته (۱۰۰ گرم برای یک لیتر روغن) و سیر (۱۰ حبه برای یک لیتر روغن) استفاده کنید. برای طعمدار کردن روغن با این مواد ابتدا باید فلفل قرمز را به همراه حبههای سیر (با پوست) به داخل روغن ریخته و سپس یک قاشق مرباخوری نمک به آن اضافه کنید. در مرحله بعدی درب شیشه را ببندید و شیشه را به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز به صورت وارونه در دمای معمولی قرار دهید. بهتر است برای جلوگیری از بیرون ریختن روغن، آن را در بطریهای آب معدنی قرار دهید.
پس از گذشت ۱۰ تا ۱۵ روز روغن را صاف کنید. برای مزهدار بیشتر روغن، میتوانید روغن جدیدی را به محلول اضافه کنید و آن را دو بار دیگر هم صاف کنید (فاصله زمانی ۱۰ تا ۱۵ روزه بین هر بار صاف کردن باید حفظ شود). پس از اینکه برای سومین بار روغن را صاف کردید، پودر فلفل و سیرها را جدا کرده و استفاده کنید. شما میتوانید پودر فلفل را یک تا دو روز روی کاغذ روغنی قرار دهید تا روغن آن گرفته شود. حاصل کار، پودر فلفل چرب است که قیمت بسیار بالایی هم دارد. این روش میتواند برای طعمدار کردن روغن آفتابگردان، روغن کنجد و روغن هسته انگور استفاده شود.